BUDGETCOACH

MARC VAN DIJK

Marc van Dijk is budgetcoach bij Kompas Werkt. Hij vertelt alvast hoe hij in zijn werk staat en wat je van hem mag verwachten.

06-81045115

marc@kompaswerkt.nl

ECHT CONTACT & ZELF DOEN

“Ons eerste contact is altijd een kennismaking: wie ben je, hoe gaat het nu met je, wat is je privésituatie, wat doe je precies voor werk, waar loop je in financieel opzicht tegenaan? Het is zeker niet de bedoeling dat we iemand bij de hand gaan nemen. Wij coachen mensen om hun financiën weer inzichtelijk en hanteerbaar te maken. Zo’n traject duurt geen jaren, want het doel is altijd dat je het uiteindelijk op eigen kracht weer redt.”

HULP INROEPEN IS HÉÉL VERSTANDIG

“Mensen schamen zich vaak om te vertellen dat het niet goed lukt om de financiën op orde te houden. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar dat is helemaal niet nodig. Kijk, als mijn auto kapot is – ik ben totaal niet technisch – dan ga ik ermee naar de garage. Daar schaam ik me niet voor, sterker nog: als ik niets doe, kan ik mijn auto niet meer gebruiken. Jij hebt misschien niet het juiste financiële inzicht dus daarvoor hulp inroepen is totaal niet vreemd. Eerder heel verstandig. Mensen komen vaak wanneer het water hen al tot aan de lippen staat, wanneer ze ver in de problemen zijn beland. Het zou veel verstandiger zijn om eerder bij ons aan te kloppen, dan kunnen we samen grotere ellende voorkomen.”

GEEN OORDEEL

“Met geld omgaan is een competentie, niet iedereen beheerst die competentie even goed. Daar heb ik helemáál geen oordeel over, niemand hoeft bij mij een belerende vinger te verwachten. Ik accepteer mensen zoals ze zijn en behandel hen zoals ik zou willen dat mijn vader zou worden behandeld bij een hulpvraag. Daarvoor wil je het beste, dat wil ik anderen ook graag geven.”

WEER EEN POSITIEF PERSPECTIEF KRIJGEN

“Het mooie aan mijn werk vind ik het coachen, het voorop stellen van het belang van mijn cliënt. Dat ik hen kan motiveren zelf aan de slag te gaan en dat ze daardoor weer een positief toekomstbeeld krijgen. Want wanneer er iemand met je meekijkt dan lijkt de heuvel vaak een stuk minder hoog dan wanneer je zelf de strijd probeert aan te gaan.”